Dosiahnutý cieľ : IN PROGRESS

Deviate spravodajstvo Expedície

10.08.2010 09:33

05.08.2010 v poobedňajších hodinách čas cca 16:00 hod miestneho času, posun voči SR +9 hodín odchádzame na Morský cintorín vo Vladivostoku kde po dlhšom hľadaní nachádzame starý pomník Československých legionárov s čitateľnými náhrobkami. Keďže o obnovu jednotlivých pamätníkov a pomníkov sa stará České ministerstvo obrany  pod dohľadom českej vlády, slovenské úrady by sa mohli  postarať aspoň o údržbu okolia pokosením, očistením čo tu naozaj veľmi chýba a to nielen tu, ale na všetkých miestach ktoré sme navštívili počas expedície. Pri starom pomníku kladieme veniec a hneď v blízkosti nachádzame nový pamätník ktorý tam umiestnila Česká republika v roku 2005.Položili sme posledný veniec a naša cesta bola týmto zavŕšená. Na začiatku našej cesty nikto z nás nečakal také hlboké dojmy a emócie ktoré v nás navštívené pietne miesta naozaj zanechali, ale zostali sme aj dosť zahanbený ako sa slovenská strana stavia k hrobom legionárov, pričom v spoločnosti pred naším odchodom na túto expedíciu mali politici plné ústa vlastenectva a pritom ignorujeme vlastnú históriu v čom by sme si mohli brať príklad z českej strany, kde sú na ňu právom hrdý, čo sme videli aj na pamätných miestach ktoré sme navštívili.

V čase návštev  dlho do večera prebiehali rozhovory ako to naozaj asi bolo a čo všetko museli na svojej ceste prežiť. V sychravom, daždivom a vlhkom počasí, ktoré umocnilo atmosféru, odchádzame z Vladivostockého Morského cintorína.

 

06.08.2010 konečne vychádza slnko a mi sme vyskúšali vody Japonského mora ktoré je súčasťou Tichého oceána. Po okúpaní sme si prešli promenádu ktorá patrí k  mestskej pláži.

07.08.2010 sme navštívili ruský bazár a videli sme ich volný predaj zásobovaný z veľkej časti z Číny ale mali tu aj vlastné produkty.

08.08.2010 sme si boli pozrieť prístav, veliteľstvo Tichomorskej flotily, historickú ponorku, múzeum Tichomorskej flotily a miesto prvého vylodenia rusov vo Vladivostoku v roku 1860.

09.08.2010 prehliadka oceanária, Vladivostockej kreposti-pevnosti a večer sme zavŕšili príjemným posedením v českej reštaurácii.

10.08.2010 prehliadka mesta ako celku. Počasie: vysoká vlhkosť vzduchu, zamračené a teplo.    

 

© 2010 Všetky práva vyhradené.

Vytvorte si web stránku zdarma!Webnode